Spottivalojen värilämpötilasäätö onnistuu vaikka Philips HUE:lla.

Spottivalojen värilämpötilasäätö on mahdollista joka kodissa langattomien laitteiden avulla. Värilämpötilasäätimet ovat edullisia ja varmatoimisia, ja ovat käyttöönotettavissa ihan perustaidoilla. Tässä artikkelissa kerrotaan tiivistetysti CCT-spottien ominaisuuksista, asennuksesta sekä havainnollistetaan langatonta Wifi-ohjausta mobiiliapplikaation avulla.

 

"<yoastmark

Värilämpötila ja sen vaihtelut vaikuttavat tunnelmaan ja virkeyteen

Valon värilämpötila vaihtelee vuorokaudenajan mukaan.

Viime vuosina julkisuudessa on puhuttu valon määrästä sekä valon värilämpötilan vaikutuksesta ihmisen toimintaan ja vuorokausirytmiin. Emme tässä lähde tiivistämään näitä tutkimuksia, vaan toteamme, että valon värilämpötilaa (Kelvineitä) säätämällä voi vaikuttaa kotioloissa vähintäänkin tunnelmaan ja virkeyteen, ja että meillä on tähän järkevän hintainen ratkaisu. Värilämpötilan säätö.

Valkoisen valon värilämpötilan yksikkö on Kelvin, ja värilämpötilan suure on CCT, mikä tulee englanninkielisestä sanasta correlated colour temperature. Värilämpötila vaihtelee luonnossa päivän mittaan ollen suurimmillaan silloin, kun aurinko on korkeimmillaan. Näin ollen luonnon värilämpötilan vaihteluun vaikuttaa vuorokauden- ja vuodenaika. Mikään ei korvaa oikeaa auringonvaloa, mutta aamu- ja iltaruskon värit eli oranssin sävyt, alle 3000 Kelviniä, sekä kirkasta päivänvaloa imitoivat yli 5000 Kelvinin sävyt saadaan liukuvasti säädettyä ja ajastettua led-spoteissa kännykän/tabletin avulla. Myös langaton seinäpainike on hyvä olla käytössä. Ratkaisumme soveltuu myös led-nauhoille ja led-paneeleille.

Mitä tarvitaan, jos halutaan säätää spottivalojen värilämpötilasäätö lämpimän valkoisesta päivänvaloon?

Värilämpötilasäädettävä spotti sisältää monitoimisen led piirin
CCT-spotin led-piiri eroaa yhtä valon värisävyä tuottavasta led-piiristä niin, että led-piirissä on tasaisesti sekä lämpimän värisävyn että kylmän värisävyn tuottavia pistemäisiä alueita. Näiden keskinäistä suhdetta muuttamalla valon värisävyä muutetaan portaattomasti 2700K ja 5500K välillä. Moduulista lähtee kolmejohtiminen johto. Kuvassa pikaliittimen kolmenapainen pää ja yleisvalon avautumiskulmalla oleva, 45 asteen linssi.

Spottivalojen värilämpötilasäätö edellyttää sitä, että led-piirissä on värilämpötilan säätömahdollisuus. Lisäksi led-spotin johdotuksen sekä muuntajan pitää mahdollistaa värilämpötilasäätö.

Teknisesti tämä tarkoittaa kolmejohtimista johtoa, sekä (vähintään) kolmikanavaista muuntajaa. Ei siis riitä, että muuntajassa on outputissa kaksi kanavaa – ja +. CCT:lle sopivassa RF tai Zigbee-muuntajassa yhdessä johtimessa (-) liikkuu kylmän valon signaali, toisessa (-) lämpimän valon signaali ja kolmas on plus-johdin (+).

Langaton ohjaus toimii RF/Zigbee-muuntajan (vastaanotin muuntajassa sisäänrakennettuna) sekä ohjaimen yhteistyöllä. Ohjaimena CCT-ledeille tarkoitettu painike, kaukosäädin ja/tai kännykkä.

Kännykkä-/tablettiohjausta varten tarvitaan applikaatio (Esim Philips HUE) ja Wifi-hub, jota kutsumme tuttavallisesti boksiksi. Olemme helpottaneet langattoman ohjauksen ostamista luomalla setin, jossa tuotteet ovat valmiina.

Miten värilämpötilasäädettävät led-spotit ja ohjaus kytketään?

Valaisimien verkkovirta-asennukset (230V) ovat sähköammattilaisen töitä, mutta vähintäänkin suunnittelun ja ostamisen perustaksi on hyvä tietää, miten spottivalojen värilämpötilasäätö teknisesti tapahtuu:

CCT led-spotit yhdistetään yhteen RF tai Zigbee-muuntajaan 3-johtimisilla johdoilla ja haaroittimilla. Johdot ovat 3 metrin mittaisia. Jos spotit ovat kauempana kuin 6 metrin päässä muuntajasta, lisäjohdot (3m) voivat olla tarpeen. Spoteissa ja johtosarjoissa on pikaliittimet, jotta asennus olisi joutuisaa.

Muuntajan koko määräytyy spottien mukaan, ja ostettaess a  johtosarjasetti, muuntaja tulee oikeankokoisena riippuen siitä, mikä määrä spotteja tarvitaan. 3-4 kpl 9W spotille 50W RF tai Zigbee -muuntaja, 6-8 kpl 9W spotille 100W RF tai Zigbee-muuntaja.

Muuntajassa on langaton vastaanotin, joka paritetaan langattomaan säädinpainikkeeseen. Langattoman ohjauksen johtosarjoja on saatavissa 3-8 kpl spottiseteille verkkokauppakategoriassa Led-lisätarvikkeet.

Sarjan lisäksi tarvitset vain 9W CCT-spotit, jotka voit valita 14 eri vaihtoehdoista. Spottikohtaiset (vihreät) muuntajat korvataan RF-muuntajalla, kun halutaan langattomasti ohjattava, portaaton värilämpötilansäätö käyttöön. Spotit on saatavissa myös 15W korkeisiin tiloihin.

 

Spottivalojen värilämpötilasäätö onnistuu langattomilla Zigbee ohjaimilla.
CCT-spottisarjalle asennusta varten tarvitaan muuntaja, johdot ja käyttöpainike. Painikkeen vaihtoehtona tai rinnakkaine painikkeen kanssa käytettäväksi on valikoimassa CCT-kaukosäädin.
Spottivalojen värilämpötilasäätö löytyy kaikista LedStoren spottivalaisimista
KANTTI 9W spottivaihtoehdot mustana, valkoisena sekä harjatun / kiiltävän alumiinin yhdistelmänä. Suunnattavan valokeilan tuotteet on tarkoitettu kuiviin tiloihin (IP21). Kiinteästi alaspäin valaisevat voidaan asentaa myös kosteisiin tiloihin ja ulos (IP54).

 

Spottivalojen värilämpötilasäätö onnistuu vaikka Wifi-verkkoon yhdistetyllä Hubilla ja Philips HUE-sovelluksella

Langattoman ohjauksen lisäksi spottivalojen värilämpötilasäätö voidaan ajastaa monipuolisesti syttymään, sammumaan ja himmenemään tietyssä valon värisävyssä. Langatonta kännykkä- tai tablettiohjausta voi käyttää muun langattoman ohjauksen lisäksi. Se toimii myös itsenäisenä, mutta silloin on varmistuttava siitä, että ohjain eli kännykkä tai tabletti on aina saatavilla valojen käyttämistä varten.

Zigbee-ohjaus on kustannustehokas vaihtoehto, sillä esimerkiksi HUE-silta maksaa tyypillisesti vähemmän kuin yksi led-spotti. Applikaatio on ilmainen, eikä siinä ole erikseen maksullisia ominaisuuksia. Applikaatio löytyy sovelluskaupoista Android ja iOS laitteille nimellä Philips HUE. Zigbee-ohjauksella voit ohjata kaikkia Zigbee-muuntajalla tai vastaanottimella varustettuja led-valaisimiamme, kuten spotteja, paneeleja ja led-nauhoja.

Philips HUE on vain yksi vaihtoehto monien Zigbee-ohjaimien joukossa. Muita ovat Deconz/Conbee 2, Samsung Smart things, Tuya, Silvercrest. Kaikki nämä käyttävät yhtenäisesti samaa Zigbee 3.0 protokollaa.

Philips HUE HUB
Philips HUE Bridge. Kuva valmistajan sivuilta.

HUE-silta yhdistetään verkkovirtaan ja kodin langattomaan verkkoon, käytännössä modeemiin RJ45-Ethernet piuhalla ja virtajohdolla, jotka tulevat HUE-boksissa mukana. HUE-applikaatio ladataan kaikkiin niihin laitteisiin, joilla sitä halutaan käyttää.

Philips HUE -sovelluksella voidaan käyttää valoja, himmentää ja vaihtaa valon värisävyä. Voit nimetä tilat, joiden valaistusta ohjaat. Voit lisätä kunkin huoneen alle useamman valaistusryhmän, esim. olohuoneeseen ryhmät verholista, kattovalot, vitriinivalot. Näitä voi käyttää yhtenä ryhmänä tai omina ryhminään. Painamalla (pallo) kuvaketta valot menevät päälle ja pois. Eli värilämpötilasäädettävien spottien ohjaus onnistuu helposti ja havainnollisesti.

Liu’uttamalla palkkia himmennät valoja. Painamalla valoa, pääset säätämään kirkkautta ja valon värisävyä. Nämä asetukset voidaan tallentaa eri ”Scene”:ksi eli tunnelma-asetuksiksi. Voit myös ajastaa näitä toimintoja.

HUE applikaatio
Esimerkkejä HUE käyttöliittymästä valojen ohjauksessa mobiililaitteella. Kuvat valmistajan sivuilta.

Neuvomme mielellämme kaikissa led-valaistukseen liittyvissä kysymyksissä. Tässä muutama artikkeli Zigbeen haltuunotosta:

Olemme kirjoittaneet myös tarkemmin led-valojen langattomasta ohjauksesta eri vaihtoehtoineen artikkelissa Miten led-valaistuksen langaton ohjaus toimii.

Huomasitko myös blogin uudet referenssikuvat, joissa esittelemme lapsiperheen arkeen ripauksen luksusta tuovat, upeat CCT-ratkaisut.

Tilaamalla kuukausittaisen uutiskirjeemme pysyt kärryillä led-tekniikasta ja ledien monipuolisista käyttömahdollisuuksista kodeissa ja muissa tiloissa.