Ledien värintoistossa CRI ja RA-arvoilla on eroa. Valkoista valoa tuottavia led-valoja on syytetty sinertävän tai jopa harmahtavan värisestä valosta, eikä aivan suotta. Huolimatta siitä, onko valon värilämpötilaksi valittu esimerkiksi lämmin 3 000 Kelvinin valkoinen, tai neutraali 4 000 Kelvinin valkoinen, niin siniset aallonpituudet ovat olleet takavuosina korkeammalla tasolla kuin esim. hehkulampussa johtuen led-tekniikasta. Yksinkertaistettuna punaiset aallonpituudet ovat olleet ledille hankalia toistaa, jolloin sinertävät sävyt ovat korostuneet ja kohteiden oikeat värisävyt eivät ole näyttäytyneet ledin valossa.

Värintoistokyky, CRI, on parantunut ledeissä huomattavasti, ja valaisimista on alettu saada esiin tasaisempi aallonpituuksien jakautuma. Hyvää värintoistoa haluavien on tärkeää valita korkean CRI:n tuotteita, eikä luottaa yksisilmäisesti Ra-arvoon. CRI-arvossa nimittäin mitataan puolet enemmän aallonpituuksia kuin Ra-arvossa. CRI 100 on maksimiarvo ja CRI -100 on mimimiarvo, jolloin valon vaikutuksesta joku tietty sävy näyttää olevan heikompi kuin mitä se oikeasti on.

LedStore mittaa ja ilmoittaa kaikkien tuotteidensa todelliset CRI-arvot.

Tässä artikkelissa luodaan yleiskielinen, suppea katsaus värintoiston vaikutuksesta led-valaistukseen. Kirjoituksen ei ole tarkoitus olla tieteellistä, aukotonta faktaa, ja valon laatuun vaikuttavat myös muut seikat kuin värintoistokyky.

CRI-arvo eli värintoistoindeksi kertoo valon aallonpituuksien jakautumisesta Ra-arvoa paremmin

Jos haluat valaisimeltasi hyvää värintoistoa, niin ole tarkkana CRI-arvon kanssa. Se ei ole sama kuin perinteisesti valon värintoiston mittaamiseen käytetty Ra-arvo. Ra-arvossa mitataan värien toistumista kahdeksan eri vertailuvärin avulla. CRI-arvoa laskettaessa otetaan huomioon laajempi skaala aallonpituuksia, jossa myös aallonpituudet punaiset ja muut lämpimät värisävyt ovat mukana. Ra-arvoa laskettaessa ikään kuin katkaistaan aallonpituuksien skaalaa painottaen sinisen ja violetin sävyihin, ja lasketaan R-lukujen 1-8 painotettu keskiarvo. Ra-arvossa jätetään mittaamatta muun muassa kirkkaan punaisten, keltaisten ja vihreiden värisävyjen värientoisto, kuten myös ihon värisävyä lähellä oleva sävy. Näitä kuvaavat R-lukemat 9-15. Tässä jälkimmäisen osan, R 9-15, valon väreissä ledit ovat perinteisesti jääneet vaatimattomampaan tulokseen.

 

Perinteinen Ra-arvo kertoo värien 1-8 painotetun keskiarvon. CRI kertoo koko skaalan 1-15 keskiarvon. Tämän valaisimen CRI on lähempänä 70, eli valaisin ei toista kaikkia värejä laadukkaasti.

Perinteinen Ra-arvo kertoo värien 1-8 painotetun keskiarvon. CRI kertoo koko skaalan 1-15 keskiarvon. Tämän valaisimen CRI on lähempänä 70, eli valaisin ei toista kaikkia värejä laadukkaasti.

Seuraavassa kuvassa nähdään tarkkoja mittaustuloksia Ra ja CRI-arvoista.

Hyvän Ra-arvon led valaisin
Hyvän Ra-arvon led-valaisin
Yllä olevassa kuvassa nähdään tarkemmin R-arvot 1-15.  Myyjä ilmoittaa valaisimelle Ra luvuksi 92, mutta jos valaisimesta lasketaan CRI luku jäädään arviolta alle 80, mitä ei voi pitää korkeana värintoistoarvona. Kyseessä ei ole siis korkean CRI:n valaisin. Jo kymmenen yksikön lisäys CRI-arvoon nostaa värintoistolaatua huomattavasti. ELi vertailussa cri 80 vs cri 90 jälkimmäinen kannattaa ehdottomasti valita.

CRI arvo ei ole yhtä kuin Ra indeksi

Samalla led-valaisimella voi olla hyvä Ra-indeksi, mutta huono CRI-indeksi, koska värintoisto voidaan laskea kahdella eri tavalla, R-arvoista 1-8, jolloin saadaan Ra-indeksi tai R-arvoista 1-15, jolloin saadaan CRI-indeksi. Ainoastaan korkea CRI-indeksi kertoo siitä, että värintoisto on valaisimessa hyvä, ja valaisin toistaa valospektrin hyvin.

RA vs. CRI eli miksi CRI on parempi

  • Ra-indeksi antaa yleensä vähemmän tietoa ledin valon laadusta kuin CRI
  • Ra-indeksi ei kerro siitä kuinka laadukkaasti ledi toistaa ihon sävyt
  • Ra-indeksi ei kerro sitä miten hyvin keltaisen, tumman sinisen tai punaisen sävyt valaisimessa toistuvat
  • Ra-indeksi voi olla myös laaja, mutta CRI arvo on aina laaja, 15 sävyä kattava tulos

 

Vähemmän sinistä, enemmän luonnollisia värejä

Kun valitaan led, jonka värintoistokyky on korkea, niin huonetilan yleisilmeessä tulevat esiin tilan luonnolliset värit. Korkea CRI-arvo on merkkinä siitä, että valaistus toistaa laajaa väriskaalaa. Mitä lähempänä arvoa 100 ollaan, sitä luonnollisempaa on värien toisto. LedStoren uudemman sukupolven eli yli 90 CRI:n valaisimissa myös led-piirien laatu on entistä parempi, mikä näkyy kirkkaampana valona vähemmällä energiankulutuksella.

Alla olevissa kuvissa valaisimissa on muuten samat ledit, mutta CRI arvo on parempi oikeanpuoleisessa valaisimessa.

Värintoistoindeksin, CRI-arvon, nostaminen CRI 80:sta 97:ään tuo valaistavan kohteen värit paremmin esille.
Kun verrataan värien toistumista eri CRI-arvoilla, huomataan selvä ero vasemmanpuoleisten CRI 80 ja oikeanpuoleisten CRI 97 arvon valaisimissa. Kuvissa ainoastaan CRI-arvo on muuttunut.

Alla olevalta videolta löydät lisää tietoa aiheesta havainnollisesti esitettynä.

 

Erityisesti ammattilaiset ja värien kanssa työskentelevät arvostavat korkeaa värintoistoa

Lamppukauppa Led Store Oy tarjoaa korkean värintoiston led-valaisimia kaikille, sillä hyvälaatuisessa valossa asiat näyttävät siltä kuin niiden kuuluukin, ja valo on miellyttävää aisteille. Sivustollamme löytyy kohteita esimerkiksi kampaamoympäristöstä, ja rentoutuskelluntatilasta joissa on käytetty värintoistoltaan huippulaatuisia LedStore-valaisimia. Tässä linkkejä näihin teksteihin:

Laadukas työskentelyvalaistus parturi-kampaamoon

Aistiystävällistä valaistusta rentoutuskelluntatiloihin

Olemme julkaisseet paljon kuvia kohteista, jotka on valaistu LedStore-valaisimilla verkkosivujemme kuvagallerioissa. Gallerian asiakaskohdekuviin pääset tästä:

Värilämpötilasäädettävät ja himmennettävät led-valonauhat tuovat upeaa ja laadukasta valaistusta.
Värilämpötilasäädettävät ja himmennettävät led-valonauhat tuovat upeaa ja laadukasta valaistusta. Galleriaan pääset tästä.

Tervetuloa myymälään!

Havainnollistamme mielellämme värintoiston vaikutusta myös myymälässämme, jonne olemme remontoineet monia tiloja erityyppisillä valaistuksilla, Vantaan Koivuhaassa, Mesikukantie 16. Ajankohtaiset aukiolot löytyvät aina verkkosivuiltamme.

Alla myymälän esittelyvideo: